Natural Wine Fest

Sobotní aprílový Natural Wine Fest 2023 BRNO neměl chybu. Sešla se spousta parádního vína od skvělých vinařů nejen z Moravy, ale i Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa nebo Polska. Neustále se s někým zdravíte, neboť Brno je malé, a tak se známí dokáží zkoncentrovat jako cukr v kuličce hroznu. Nechyběla nová setkání, úsměvy a pohoda, kdy se naplnila dvě patra tržnice s vyhlídkovou terasou nad Zelňákem. Konečně jsem mohla pozdravit některé z těch, jejichž práci na dálku sleduju i obejmout se s těmi, se kterými jsem dělala nezapomenutelné rozhovory. Postupně jsem zjistila, že jsem ovládla nový akrobatický směr, když jsem fotila se sklenkou v ruce zastrčenou mezi malíčkem a prsteníčkem.

Pusu jsem nejen já otevřela při ochutnávce Zweigeltu od mladého neposedného Vítka z vinařství Vitas. Hlavně z chutě, ale vlastně i příběhu, jak mu shořely dvě třetiny vinohradu, když přešel z konvence na bio postřiky. Oči jsem valila na nápadité etikety, kterými se to tu jen hemžilo. Ať už to byly ufonské od Martina Vajčnera nebo něžné květy z mezí u rakouské Katrin Lautner. Ocenit jsem musela i sladěný outfit oblečení a rtěnky s barvou vína u vinařství Bystřický nebo božsky ochucené octové kapky z Utopia, která jinak válí suchý cider. Bavila mě i rarita v podobě nealkoholické fermentované březové mízy s esencí kadidlovníku od Euforie. Vlastně ne, bavili mě všichni!

Zlatým hřebem na terase byla pak komentovaná ochutnávka s Jitka Ilčíková a jejími divokými pivy značky Wild Creatures Brewery. Když jsem se vzdálila po prvním lahodném vzorku a vrátila se za dvě hoďky, byli zrovna u desáté lahve. A tak jsem stihla odzbrojující La Vie en Rose, tedy pivo, kde se macerovaly okvětní plátky růží. Už celá ta výroba divokého piva je vyšší dívčí, ale umět to s esencí růže, aby vám nevzniklo mýdlo, je umění. Bylo to mega přátelské a víc ať řeknou o emocích fotky.

Ještě že máme v Brně Natural Wine Shop, který za organizací stojí. Adam Vaněrka a Tomáš Nossek obrovské díky za to, co jste dokázali a koho jste do štatlu přitáhli. Moc se vám to povedlo!