Hvězdný stroj na zázraky

Brněnská Hvězdárna s planetáriem je jako dáma v letech oblečená ve stříbrném perforovaném kabátku, které by 68 let nikdo nehádal. Facelifting z roku 2011 v podání architektů Rudiš – Rudiš dělá divy a budova získala cenu Stavba roku 2012.

Uvnitř vás obejme vlídný otevřený prostor, kterému vévodí výhled na severní část města a bílý interiér kombinovaný s kobaltovou modří. Důmyslná je tu nejen architektura, ale i technika sloužící v jejím nitru. Návštěvníka tu navíc nezkásnou hned u vchodu a každý si může projít celou budovou od podzemního exploratoria s mlhovinami až po střešní terasy. Jen tak.

Pokud se však chcete zabořit do některého z křesílek v magickém digitáriu o průměru 17 m a nechat se vystřelit ke hvězdám, už zamiřte k pokladně. Instituce je to zcela nekonvenční a čilá stejně jako její ředitel Jiří Dušek, který má na svědomí onu proměnu z rigidní vědátorské badatelny.

Před moderní částí hlídkují dvě staré pozorovatelny s kamennou podezdívkou a vyřádit se tu může drobotina u interaktivních exponátů jako je zvukovod, planetární siloměr či spektroskop. Zážitkem jsou i letní nafouknuté obří planety v parku.