Rozkoššš

Všechno to vlastně začalo, když jí coby medičce na pitevním stole přistála vagína a skalpelem rozřízla klitoris. S překvapením zjistila, jak velká část je skrytá i jak je spletitý. „Vždyť má nervová zakončení spojená i s bradavkami!“ vydechne v nadšení ještě teď při vyprávění. Tenkrát jí nestačil odstavec ve skriptech, když o penisu tam toho bylo notně víc. Oslovovala zahraniční vědce, studovala knihy, zajímala se. Jenže kromě vědomostí má v sobě Zuzka navíc velký cit a vlídnost, proto je její péče jako pohlazení. S ní necítím stud, ani rozpaky, když otevíráme témata, co jsou pro mnohé tabu. Tady se smí mluvit o všem a nikdo nad vámi nezvedá obočí ani vás nepovažuje za divnou. Nejsem u terapeutky, ale v novém brněnském obchodě.

Zuzana Křížová ustála to, kde by mnohého zastavila jen pouhá představa, že to nemusí fungovat. Investovat úspory do oprav prostoru, který není můj, zatímco mi už běží nájem? Děsnej risk! Do toho se pustí jen ten, pro koho je vize silnější než strach. Z našich letmých setkání při předávání mého fenomenálního dýňového mlsla, kdy jsme se zapovídávaly na delší a delší dobu, jsem věděla, že je kreativní bytost, a tudíž ani její nápad a prostor nebudou tuctové.

Otevíračka v malém okruhu tvůrců byla skvělým večírkem. Fandící maminka Eva, architekt Marek i Josef z ateliéru #nahaku, který tu vytvořil neobyčejný lustr byli fajn parťáky. Vstupenkou do této party nebyla má zvědavost. Pomohla jsem vdechnout prostoru název. Když mi Zuzka svěřila, co má za lubem a že se zasekla na názvu, zasmála jsem se jejímu původnímu návrhu Černá díra. Jo, je to provokativní i vtipný, ale pochopí to každý? Z brainstormingu mi vypadla Rozkoššš. Slovo, které se někdy bojíme vyslovit nahlas a ztišujeme hlas do šepotu. Zuzka zavýskla, že jí to napadlo taky, ale až s tou znásobenou koncovkou to má teprve ty správné grády. Při večírku jsem si všimla, jak se zastavují lidé na ulici, zírají do prostoru osvětleného růžovým neonem a zajímají se: „Co se tu otevírá? To je nějaký nový bar?“

Nikoli milánkové, Rozkoššš není další dítko Lidí z baru, je to tvůrčí prostor, kde se mísí mnohé. „Vlastně by se to dalo shrnout i jako domácí potřeby. Jsou to přece produkty, které používáte doma,“ utrousí Zuzka s šibalským úsměvem. Ozkoušet tu můžete třeba ručně šité krajkové prádlo z Jihoafrické republiky. Ovonět několik něžných vůní. Rozplývat se nad neobvyklým balením kondomů nebo pohladit šik vibrátory nejrůznějších tvarů (a dozvědět se čím některé jiné sliznici škodí). Mladá majitelka obchodu s obšírnými znalostmi anatomie má vše samozřejmě vyzkoušené, takže dostanete maximum informací.

Prostor se koupe v designu šitém na míru, kde se kromě betonové stěrky pracovalo s bezbřehou fantazií i vtipem. Tady budete – stejně jako kalhotky ve výloze – na větvi z lecčeho. Oprýskaný krcálek proměnili k nepoznání a vysokému prostoru vévodí zmiňovaný Josefův lustr od NAHAKU. Rozpíná se tu jako chobotnice. Místo chapadel jsou to však elektrické kabely i infuzní hadičky a koncovkami skleněné prsy. Samozřejmě z mléčného skla. NAHAKU tvoří design z odpadu, proto i tady se jedná vlastně o koncovky, které zůstanou po odseknutí vyfoukaného skla a skončily by ve sběru. Má to nápad i šťávu (vlastně mlíko) a detailisté si povšimnou, že nechybí ani bradavky.

K tomu všemu dostanete velkou porci Zuzčiny energie. Omylem by bylo myslet si, že Rozkoššš je další sex shop nebo že je to budoár jen pro ženy. Když mi Zuzka vypráví, jak tu prováděla skupinku mladých mužů, pro které byly některé informace o klitorisu objevením Ameriky, sami prý přišli s návrhem. U Zuzky by proškolení muži měli dostávat odznak nebo certifikát o absolvování, aby ženy, které je potkají, věděly, že tihle už důležitým kurzem prošli...

Budete-li courat městem, půjdete-li Starobrněnskou (č.p. 15), budete-li přemýšlet nad dárky nebo pokud se budete chtít podívat do prazvláštní galerie, kde nakonec ani ta Černá díra nechybí, mohla by to být ta správná chvíle k tomu objevit Rozkoššš.