Platz

Ono se řekne pavlačák, ale tenhle má šmrnc a je křížený s palácem! Nepodařilo se mi vysondovat století postavení domu. Vím jen, že palác opata Ždárského slízl barokní přestavbu v 18. století a že podzemní chodby jsou ze století 12. Takže někdy mezi tím. No a přesně v tomhle baráku sídlí i hotel Anybody. V domě se dokonce jeden čas vyráběly hudební nástroje, aby nakonec spoustu let chátral, než se přistoupilo k razantní zdařilé rekonstrukci.

Moderní šmrnc staré stavbě dodává skleněný výtah v nádvoří, odlehčené dřevěné pavlače se vzletným zábradlím i unikátní vertikální zahrada. Ta pokrývá pás domu a technickou důvtipnost nejlépe pochopíte, když se na konstrukci zadíváte z boku. Zjistíte, že vertikální zahrada neleží na zdi, ale v panelu předsunutém před zdí, ve kterém jsou rostliny zasazené do různých „kapes“ protkaných závlahou.

Bývala to moje zašívárna v srdci Brna. Ovšem do doby, než se tu zabydlela nová bistra. Rázem místo, kterému se říká Platz, ožilo, a to cinkání příborů a skleniček mu dělá vyloženě dobře. Ve vnitrobloku se můžete usadit k dlouhému dřevěnému stolu nebo k jednotlivým stolkům a uždibnout si z každého podniku něco. Ke snídani nebo svačině bodnou napečené buchty z kavárny Buchta C.  Malý hlad zaženete chipsy z ručně lisované tortilly z modré kukuřice, podávanými s černými fazolemi s kaktusem v mexickém bistru La Piñata. A pak tu máme Domovinu, pro mě nejzajímavější z osazenstva, která vnáší do vietnamských chutí svěží vítr. Misky nudlí, rýže i vývaru tu lahodí oku i jazyku a hovězí rendang s kořeněným kokosovým mlékem jsem tu měla v nejsvéráznějším podání. Největší kus prostor si pak ukouslo řeznické bistro Mikrofarma. Maso je z vlastní bourárny i zrárny a zamastit si ruce můžete třeba od kuřete na rožni. Na koktejl s vodní dýmkou na závěr večera doporučuju skutálet se ze schodů do podzemního baru Slast a prozkoumat jeho chřtány. 

Až zase budete stát na Zelňáku a budete hledět nahoru na trojici domů v nejzazším výklenku, je to ten bílý uprostřed. Zelňáku tak trochu kraluje a za souseda si nemohl vybrat nikoho lepšího, než je Divadlo Husa na provázku.