Knížka, káva a koláč v ruce

Knihkupectví Martinus.cz je byznys, jen ho díky prozíravému Michal Meško dělají trochu jinak než je u knihkupců běžné. Na Slovensku mají 18 poboček a dneska otevírají dveře i své první pobočky v Česku. Se ví, že v Brně!

Měla jsem možnost být na včerejší otevírací párty a těším se, až se tam vrátím. Až si naberu do komínku knížky, které mě včera zaujaly a už jsem je nestihla prolistovat. Až se s nima zašiju do sedačky či křesílka a budu vybírat, kterou si vezmu. Až si tam dám horký čaj a nějakou sladkost od Dezertína, která to má pod palcem. Vím, že mě nebudou kárat, že můžu mít v ruce buďto knížku nebo čaj. Tady jim nevadí, když budete mít oboje naráz. Protože to Martinusáci sami tak dělají. Milují knihy. Milují příběhy. Milují pohodu, a proto vám ke kávě dají jako pozornost griliášku, tedy oplatkový řez plněný oříšky, které si nechávají dělat na Slovensku, i když by to mohli pohodlněji vyřešit lotuskou.

Jenže proč by to dělali, když si můžou vyhrát s detaily? Proto tady nechybí záložky do knih s brněnským motivem. Proto se tu pod sklem stolů skrývají květy složené z listů neprodaných knih. Proto tu má personál nepřehlédnutelná trika s vtipnou hláškou na zádech a písmenky na náprsní kapse. Proto tu ze stromu visí místo listí stránky s písmenky a v dětském oddělení nechybí dřevěný domek. Proto a proto.

Prodavači si sice nemůžou číst v pracovní době, ale oni to dělají rádi po večerech. Jako správní knihomolové. Díky tomu jsem mohla vést včera rozhovor s mladinkou prodavačkou Žofií, studentkou sociologie z Trenčína, která knihy miluje. Měla přehled stejně jako mladá absolventka zahradní architektury za kasou a byly mi plnohodnotným knižním parťákem.

Když jsem se včera procházela mezi stoly s tématickým výběrem, tak moc mi to připomnělo londýnská knihkupectví Waterstones, která si nenechají od vydavatelů úplatně diktovat, jaké knihy mají vystavit. Každá pobočka Martinusu, tedy i ta brněnská, si knížky vystavuje podle svého uvážení. Kopou za knihy, které je uchvátí a jen tak to pak můžou dělat dobře. Baví je se se zákazníkem bavit a neschovávají se za kasu, aby měli od lidí pokoj.

Až budete hledat vánoční dárek nebo potěšení pro sebe, zajděte sem pro jejich doporučení. Děvčata a chlapci makali ještě dlouho po půlnoci, když lepili štítky na 24 tisíc titulů, aby to pro vás dnes bylo ready. Pokud budete spokojení s tím, jak svou práci dělají, zkuste si pak knížku neobjednat levněji o pár kaček přes internet, ale kupte si ji přímo u nich. Oceníte tím, že jejich práce má smysl. Přispějete navíc k tomu, aby svět knížek, které si můžete ohmatat, existoval dál.

P.S. Jo a mimobrněnští mají další důvod zajet do Brna a budete-li chtít mít zážitek dokonalý, můžete k tomu přibrat i mou autentickou procházku městem. Příběhům a srdcařům zdar!